niedziela, 20 lutego 2011

Sałatka włoska z tuńczykiem

Sałatka włoska z tuńczykiem

Autorem artykułu jest Bartłomiej Drewnowski



Sałatka bardzo posmakowała szczególnie dla mnie więc jest nieodłącznym elementem naszych rodzinnych spotkań. Nie trzeba żałować pieprzu, gdyż on nadaje pikanterii tej potrawie.

Składniki:

-surowy ogórek obrany ze skórki
-puszka zielonego groszku
-puszka kukurydzy
-torebka ugotowanego na sypko ryżu
-zielone oliwki
-czerwona papryka
-marchewka
-olej do smażenia
-puszka tuńczyka w oleju
-sól, pieprz
-majonez

Wykonanie:

Marchewkę pokroić w bardzo cienkie podłużne plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i ostudzić.

Ryż wysypać do miski i rozmieszać. Dodać ogórek pokrojony w kostkę, odsączony groszek i kukurydzę. Wszystko wymieszać, dodać marchewkę i paprykę, oliwki pokrojone w plasterki oraz odsączonego z oleju tuńczyka. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Sałatkę można udekorować połówkami zielonych oliwek.

---

Autor: Bartłomiej Drewnowski

Więcej przepisów na stronie www.gotujzkucharka.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna